Ağır ceza mahkemesi, kanunda öngörülen ceza miktarı bakımından en ağır suçlara bakan mahkemedir. Ağır ceza mahkemesinin görevi, Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun madde 12’de düzenlenmiştir. Bu maddeye göre: “Kanunların ayrıca görevli kıldığı hâller saklı kalmak üzere, Türk Ceza Kanunu’nda yer alan yağma (m. 148), irtikâp (m. 250/1 ve 2), resmi belgede sahtecilik (m. 204/2), nitelikli dolandırıcılık (m. 158), hileli iflâs (m. 161) suçları ile ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezalarını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bakmakla ağır ceza mahkemeleri görevlidir.”
Ağır ceza mahkemesinin görevi kapsamına girdiği açıkça belirtilmeyen suçlara asliye ceza mahkemesi bakmakla görevlidir. Sanık 18 yaşından küçük ise bu sefer yargılama çocuk ağır ceza mahkemesi tarafından yapılır.
Özel kanunlar açıkça bir biçimde başka bir suça bakma görevi vermediği sürece, ağır ceza mahkemeleri aşağıdaki suçlara bakmakla görevlidir:
Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun’a göre üst sınırı 10 yıldan fazla olan tüm suçlara ilişkin davalara bakma görevi de ağır ceza mahkemesine aittir
Antalya Ceza Avukatı Alperen Erol Avukatlık Bürosu